Salamul de Sibiu – un MADE IN RO gourmet
Florin Dumitrescu

Multe denumiri ale unor bucate delicioase evocă Sibiul într-un fel sau altul. Poate cea mai faimoasă dintre ele – salamul de Sibiu, indicație geografică protejată (IGP) din 2016, conform normelor UE – este, însă, puțin derutantă. Se știe că, de mai bine de un secol, salamul crud-uscat denumit generic „salam de iarnă” (deoarece producția îi era limitată la sezonul rece, în lipsa condițiilor de climatizare) se prepară deopotrivă la Sibiu, la Mediaș și în zona Prahovei. Cea mai credibilă ipoteză care explică denumirea de Sibiu este că aceasta ar proveni de la ștampila vămii Sibiu aplicată înainte de 1918 calupurilor de salam produse la Sinaia și destinate exportului în Austro-Ungaria! Cum ștampila de export de pe documentele însoțitoare cuprindea sintagma ”Vama Sibiu”, s-a încetățenit formula „salam de Sibiu” pentru produsul-vedetă al exporturilor alimentare din Regat.

Cererea crescândă la export l-a determinat pe mezelarul de origine italiană Filippo Dozzi ca, după Primul Război Mondial, să își extindă producția de salam. Astfel, italianul stabilit în Prahova înființează în 1920 la Sinaia o Fabrică de Salamuri. De-a lungul acestei sute de ani, fabrica de produse crud-uscate Salsi din Sinaia (având din 1998 ca acționar majoritar compania Angst) este cea care standardizează rețeta și normele de fabricație, cu caracter foarte special și strict. 

În timpul comunismului, producția de delicatesei crud-uscate se extinde la unități de industrie alimentară din toată țara, ceea ce amplifică volumul al exporturilor. Este o situație paradoxală pentru ultimul deceniu al regimului (anii ʼ80), grevat de penurie alimentară în interiorul țării. Așa se face că, deși MADE IN RO, salamul de Sibiu capătă statutul de marfă de lux „de afară”, greu de procurat.


Dipă 90, varietatea salamurilor crud-uscate crește, odată cu boom-ul tehnologic al liniilor de fabricație și al spațiilor de retail. Salamul de Sibiu are parte de contrafaceri, adaptări și tentative de replicare. În anii din urmă se înființează o Asociație a Producătorilor de Salam de Sibiu care deține în licența exclusivă a fabricării a salamului de Sibiu IGP.


Credit foto: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu

                    Patrimoniu Sibiu.ro


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: