Multe denumiri ale unor bucate delicioase evocă Sibiul într-un fel sau altul. Poate cea mai faimoasă dintre ele – salamul de Sibiu, indicație geografică protejată (IGP) din 2016, conform normelor UE – este, însă, puțin derutantă. Se știe că, de mai bine de un secol, salamul crud-uscat denumit generic „salam de iarnă” (deoarece producția îi era limitată la sezonul rece, în lipsa condițiilor de climatizare) se prepară deopotrivă la Sibiu, la Mediaș și în zona Prahovei. Cea mai credibilă ipoteză care explică denumirea de Sibiu este că aceasta ar proveni de la ștampila vămii Sibiu aplicată înainte de 1918 calupurilor de salam produse la Sinaia și destinate exportului în Austro-Ungaria! Cum ștampila de export de pe documentele însoțitoare cuprindea sintagma ”Vama Sibiu”, s-a încetățenit formula „salam de Sibiu” pentru produsul-vedetă al exporturilor alimentare din Regat.
Cererea crescândă la export l-a determinat pe mezelarul de origine italiană Filippo Dozzi ca, după Primul Război Mondial, să își extindă producția de salam. Astfel, italianul stabilit în Prahova înființează în 1920 la Sinaia o Fabrică de Salamuri. De-a lungul acestei sute de ani, fabrica de produse crud-uscate Salsi din Sinaia (având din 1998 ca acționar majoritar compania Angst) este cea care standardizează rețeta și normele de fabricație, cu caracter foarte special și strict.
În timpul comunismului, producția de delicatesei crud-uscate se extinde la unități de industrie alimentară din toată țara, ceea ce amplifică volumul al exporturilor. Este o situație paradoxală pentru ultimul deceniu al regimului (anii ʼ80), grevat de penurie alimentară în interiorul țării. Așa se face că, deși MADE IN RO, salamul de Sibiu capătă statutul de marfă de lux „de afară”, greu de procurat.
Dipă 90, varietatea salamurilor crud-uscate crește, odată cu boom-ul tehnologic al liniilor de fabricație și al spațiilor de retail. Salamul de Sibiu are parte de contrafaceri, adaptări și tentative de replicare. În anii din urmă se înființează o Asociație a Producătorilor de Salam de Sibiu care deține în licența exclusivă a fabricării a salamului de Sibiu IGP.
Credit foto: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu
Patrimoniu Sibiu.ro
Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești




