Napolact, Covalact și alți galactici
Florin Dumitrescu

Există branduri de lactate moștenite din perioada comunistă? Da, există; deși ele nu corespund unor întocmai mărci comerciale din acea vreme. Care e povestea lor. În comunism, colectarea laptelui și apoi procesea și desfacerea acestuia sub formă de produse lactate se făceau centralizat și erau organizate la nivel județean, în jurul unor mari unități, ale căror nume evocau repartizarea regională: Albalact – în judeţul Alba; Brailact – Brăila; Covalact – Covasna; Galacta – Galaţi; Napolact – Cluj (după toponimul antic Napoca al municipiului-reşedinţă) etc. Alte nume compuse „în stil comunist” aveau Prodlacta din județul Braşov, Agrolact din Argeş, Agribac – Bacău. (Ne-a scăpat vreunul? E posibil. Vă invităm să ni-l reamintiți voi, prieteni!)


Din epoca producţiei centralizate, se păstrează faima unor variaţii zonale ale gustului sau ale modului de preparare (un fel de specific al locului, necontrolat şi greu verificabil în cadrul reţetei standard). De exemplu, dacă în anumite zone predominau vaci dintr-o anume rasă, dacă în alte zone iarba de păscut sau furajele aveau anumite caracteristici etc., toate acestea dădeau laptelui nuanțe variate de gust și de compoziție. De aceea iaurtul de Albalact nu semăna cu cel de Prodlacta etc. De cele mai multe ori acest terroir neoficial reflecta gustul localnicilor. 


Un publicitar bucureștean care a lucrat pentru contul Napolact relata cu uimire ataşamentul clujenilor faţă de marca lor locală, conţinând o doză de mândrie vecină cu patriotismul local, astfel: „La restaurant, atunci când îţi servesc la masă smântâna pentru ciorbă, ţi-o aduc direct în ambalajul ei, în păhăruţ de plastic, ca să se vadă că e Napolact, că e smântână de-acolo, de-a lor…”

Ce s-a întâmplat în retail după căderea comunismului?


Apariţia, în ultimele trei decenii, a unui număr tot mai mare de spaţii comerciale extinse, dotate cu gradene frigorifice de mari dimensiuni, a corespuns unui adevărat boom în producţia de lactate.


Valului de occidentalizare a ofertei (mai ales în familia iaurtului, îmbogățită cu variante fructate, de băut, degresate etc.) i-a corespuns o extindere către anumite categorii care reproduc prepararea conform tradiţiei rurale/pastorale: lapte bătut, lapte covăsit, smântână dulce sau acidă, amestecuri din varietăţi fermentate de lapte de vacă, bivoliţă, capră etc. Iaurtul, chefirul, sana şi mixul lactat (de tip) Făgăraş, produse moştenite din „epoca de aur”, au avut parte, în comunicare, de o uşoară glisare imagistică spre tărâmul satului şi al stânei, laolaltă cu varietăţile lactate de o mai certă filiaţie rurală sau pastorală.


În acest peisaj, un culoar oportun este identificat de către fostele unităţi regionale ale centralelor de industrie alimentară (care controlau şi reţelele locale de colectare şi procesare). Puţin înainte de anul 2000, aceste entităţi industrial-comerciale, între timp complet privatizate şi recapitalizate, îşi dezvoltă distribuţia şi retailul până la nivel naţional.

Anul 2000 este, aproximativ, momentul în care marketerii acestor companii conştientizează avantajul competitiv pe care îl pot avea în faţa brandurilor multinaţionale: savoarea locală, gustul remanent cu care produsele şi sortimentele lor sunt prezente în conştiinţa publicului consumator. Este momentul lansării primelor branduri naţionale cu tuşă locală care fac apel la tradiţii.


Este cazul producătorului clujean Napolact și al covăsnenilor de la Covalact. Deși aceste nume sunau „comunist”, ele aveau încărcătura de încredere și de participare afectivă și a unor adevărate branduri. (Cei de la Albalact au ales altă cale, dezvoltând brandul Zuzu, iar cei de la Agribac – Food Panda). Și, în plus față de Prodlacta, Galacta etc., au avut parte de o conjunctură de marketing favorabilă, care i-a ajutat să cucerească piața națională și apoi să fie capitalizate multinațional.


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: