De la CEC la CEC Bank
Valentin Avram

„Azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui”. Acest slogan-proverb „comunist” pentru Casa de Economii şi Consemnaţiuni încununa o machetă publicitară plasată pe ultima copertă a... caietelor de şcoală! Cu ilustrații vesele, pionierii şi șoimii-patriei erau învăţaţi să le ceară părinţilor carnet de depunător CEC pentru juniori. 

O publicitate la un produs bancar care să înduplece decizia minorilor ar fi interzisă în ziua de azi. Dar, pe vremea aceea, când toţi eram trataţi ca nişte ţânci, nimeni nu s-ar fi gândit să acuze exploatarea... omului mic de către cel mare.


Reclamele din vremea comunismului nu erau simple îndemnuri la cumpărare; trebuia în plus să şi să educe, să includă poveţe sau informaţii (tele)enciclopedice. E diferenţa de bază dintre publicitatea “comunistă” şi publicitatea concurenţială, “liberă”, “capitalistă”. Dacă aceasta din urmă se supune în primul rând legilor pieţii, cea dintâi asculta de teze și doctrine politice. Important pe atunci era nu atât să faci vânzare, cât să dăscăleşti, să îndrumi, să participi la făurirea “omului nou”.

E cazul celebrului spot CEC „Mierea” din anii ’80, piesă de rezistență a colecției Boursicault, un hit al colecției J.M. Boursicault, Noaptea Devoratorilor de Publicitate. Avantajul de a depune bani la CEC este explicat de către bunicul apicultor școlăriței curioase, cu ajutorul stupilor, fagurilor și al albinuțelor care economisesc conștiincioase mierea pentru anotimpul rece. Trei minute bune – ehei, cât un întreg calup din ziua de azi!


Dar CEC există dinaintea comunismului. De fapt, este cea mai veche bancă românească. Casa de Economii şi Consemnaţiuni fost înfiinţată în 1864, în urma Unirii Principatelor şi a celorlalte acte întemeietoare ale noului stat românesc, modern şi emancipat. 

Dacă BNR e banca statului român, CEC s-a înrădăcinat în conştiinţe ca fiind banca românilor simpli. Înainte de relansarea din 2008, filialele CEC aveau un aer vetust și o reputație de instituție excesiv de birocratică, cu ghişee înjositoare (la propriu) şi formularistici greoaie, din era predigitală. 


Încă mai păgubos, CEC-ul rămăsese cu faima de bancă populară de economii. Campaniile dăscălitoare din deceniile comuniste i-or fi educat sau nu pe „oamenii muncii” să economisească leu cu leu; e sigur însă că au sculptat efigia unei instituţii a cumpătării şi a agonisirii răbdătoare, ca de albinuță. În plin avânt al creditelor de consum, în timp ce alte bănci cucereau tot mai mult piaţa de retail, CEC ajunsese să-şi numere în portofoliu aproape numai pensionari și bursieri care făceau coada lunar. 


Culmea e că, în regimul trecut, CEC-ul, aşa orientat spre economisire cum era, constituia un ferment al micului banking individual, prin ale sale carnete de economii care îi stimulau pe depunători cu câştiguri în bani, excursii şi – marea atracție – autoturisme Dacia! Carnetele CEC sau, mai simplu, cecurile – aveau valoarea unor super-unităţi monetare. Vorba cântecului: “C-aşa be’ oameni cu cecuri, de sâmbătă până miercuri...” Printr-o omonimie amuzantă, ajunseseră echivalentul comunist al ordinelor de plată din filmele americane (check).


Când CEC s-a relansat sub brandname-ul CEC Bank, românii au fost invitaţi să îşi amintească toate lucrurile bune din trecut şi să aştepte la altele mai bune. În identatea grafică a noului (pe atunci) brand, stejarii germinează ghinde şi frunze, continuând vechea metaforă a leului care scoate pui. În campaniile de comunicare, generaţiile mai noi şi mai vechi împărtăşesc dragostea de muzică folk şi de valori perene. 



Credit foto: Colecția Florian Ciobanu - Reclame Vechi Românești

                    https://www.cec.ro/despre-noi


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

by Valentin Avram 27 April 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
by Valentin Avram 21 September 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
by Valentin Avram 18 September 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
by Valentin Avram 17 September 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
by Valentin Avram 17 September 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
by Valentin Avram 17 September 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole