CITIUS, ALTIUS, FORTIUS! SECVENȚE DIN ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC

Începând cu 23 iunie 2021, de la ora 10:00, de Ziua Olimpică, la Casa Sfatului din Brașov, va avea loc deschiderea oficială a expoziției de patrimoniu sportiv ,,CITIUS, ALTIUS, FORTIUS! Secvențe din istoria sportului românesc”, în prezența președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu. Expoziția temporară este realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația ESCU, Muzeul Sportului (București) și Agenția Națională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, CORESI Shopping și MODAROM. Piesele prezentate la etajul Casei Sfatului din Brașov provin de la campioni olimpici, mondiali și europeni, o parte din ei încă în activitate, dar și de la 12 federații sportive și două cluburi sportive: Federația Română de Atletism, Federația Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federația Română de Canotaj, Federația Română de Fotbal, Federația Română de Hochei pe gheață, Federația Română de Lupte, Federația Română de Oină, Federația Română de Rugby, Federația Română de Schi Biatlon, Federația Română de Scrimă, Federația Română de Tenis de masă, CS Dinamo București și CS Olimpia BucureștiExpoziția va rămâne deschisă la Casa Sfatului până în septembrie 2021. 


Secvențe din ISTORIA SPORTULUI ROMÂNESC la CASA SFATULUI 


La intrarea în expoziție, pe holul principal, este prezentată ,,Elisabeta”, schiful simplu cu care Elisabeta Lipă a devenit campioană olimpică la Barcelona (1992). Prima sală a expoziței este împărțită între ,,Flotila de Aur” (caiac-canoe, canotaj) și ,,1.00! 10:00!” (gimnastică). Aici sunt expuse echipamente de concurs împrumutate de la Monica Roșu, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioana Papuc Rotaru, Nicolae Țaga, dar și medalia de aur a gimnastei Monica Roșu, câștigată la JO Atena (2004), medalia de bronz cucerită de Larisa Iordache la JO Londra (2012), trofeul lui Marius Urzică de la Campionatele Mondiale de la Brisbane (1994), când a cucerit titlul mondial la cal cu mânere, costumul de prezentare la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena purtat de Elisabeta Lipă, portdrapelul României, padela lui Aurel Vernescu sau pagaia semnată de Ivan Patzaichin. 


Sala ,,Cartea Recordurilor” este dedicată atletismului și încărcătura emoțională a expoziției este amplificată de exponate precum pantofii de alergare de la Los Angeles (1984) ai campioanei olimpice Maricica Puică, echipamente purtate la competițiile mondiale și olimpice de Violeta Beclea-Szekely, Ionela Tîrlea, Nicoleta Grasu și Marian Oprea, o colecție de discuri, medalia de vicecampioană olimpică a atletei Ionela Tîrlea, ,,tabloul” de onoare al maratonistei Constantina Diță, colecția de replici după medalii olimpice (obținută cu sprijinul familiei Sötér) și, mai ales, colecția de patrimoniu sportiv a campioanei olimpice, Gabriela Szabo. 


Sala ,,Magia mingii” cuprinde piese de colecție (cele mai multe aparținând colecționarului Teodor Hedeșiu) cu semnătura vedetelor sportive Simona Halep, Cristina Neagu, Cristina Vărzaru, Elisabeta Samara, Ilie Năstase, Horia Tecău, Florin Mergea, Ghiță Mureșan, Andrei Pavel, rachete ,,Ilie Năstase”, banderola de căpitan la națională a lui Gică Hagi și superbul trofeu european cucerit la Nantes, în 2019, de echipa națională de senioare a României la tenis de masă.    


Poate cea mai spectaculoasă ,,secvență” a expoziției este sala ,,Noblesse oblige”. Aici sunt prezentate nu mai puțin de șase costume de scrimă ale stelelor noastre olimpice (Ana-Maria Brânză Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman, Mihai Covaliu, Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu), cel mai vechi costum de scrimă păstrat în muzeele din România (Horia Rosetti – Muzeul Sportului), chiar și medalia de aur cucerită la Rio de Janeiro (2016) de Loredana Dinu și, bineînțeles, mai multe arme. Dar în ,,sala de luptă” mai sunt reprezentate și alte sporturi olimpice: judo, cu costumul de competiție purtat de Alina Dumitru la Beijing (2008), când a devenit prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc; lupte libere, cu o vitrină dedicată lui Gheorghe Berceanu la Jocurile Olimpice Montreal (1976) și costumul de competiție al vicecampioanei mondiale Alina Vuc; box, cu o pereche de mănuși ,,istorice” din anii 1960 și mănuși de box semnate de Leonard Doroftei și Lucian Bute.   


Deși România a câștigat numai o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă (bob, Grenoble 1968), sala dedicată sporturilor de iarnă este ,,salvată” de colecția de medalii a sportivei brașovence Mihaela Hogaș, lider mondial pentru tineret la patinaj viteză. Sala ,,Mihaela, Campioana noastră” conține și patinele cu care Mihaela Dascălu, o altă ,,vitezistă” din Brașov cu performanțe internaționale, s-a clasat pe locul 6 în proba de 1000 m. la JO Albertville 1992. Lumina reflectoarelor concentrează atenția vizitatorilor și pe două ,,prezențe” spectaculoase din această sală: bobul de competiție al echipei României la Jocurile Olimpice de la Soci (2014) și echipamentul actual de competiție al naționalei de hochei a României. 


Expoziția ,,Citius, Altius, Fortius!” se încheie cu una dintre țintele lui Iosif Sîrbu, primul campion olimpic român (Helsinki, 1952), și tezaurul de medalii Gabriel Kicsid, handbalistul brașovean cu valoare de model din echipa multiplă campioană mondială și vicecampioană olimpică. Această amenajare este de fapt mesajul expoziției noastre: în această vară Brașovul trebuie să fie o ,,țintă” pentru vacanțele Dumneavoastră pentru a descoperi o parte a ,,tezaurului” istoriei sportului românesc!

De asemenea, înainte de a părăsi Casa Sfatului, pe toată durata Campionatului European de Fotbal 2021, vizitatorii se pot fotografia lângă standul de prezentare al competiției cu meciuri găzduite și la București. 

Este foarte important de menționat și faptul că expoziția temporară de la Casa Sfatului este înscrisă în agenda de evenimente a Muzeului Județean de Istorie Brașov care pregătesc momentul lansării secției muzeale ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”. 


Despre expoziția ,,Citius, Altius, Fortius! Secvențe din istoria sportului românesc”:


Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov

,,«Citius, Altius, Fortius», binecunoscuta deviză olimpică a fost aleasă să fie titlul expoziției noastre pentru că secvențele din istoria sportului românesc prezentate la etajul Casei Sfatului sunt mai ales despre participarea României la Jocurile Olimpice. Însă, «Mai repede, mai sus, mai puternic» este și despre povestea acestei expoziții estivale de patrimoniu istoric sportiv: a fost realizată de muzeul nostru într-un timp foarte scurt datorită existenței unui nucleu expozițional important realizat de Asociația ESCU și, apoi, prin implicarea promptă și profesionistă a Muzeului Sportului din București și a Agenției Naționale de Presă AGERPRES; generozitatea campionilor noștri și sprijinul primit de la 12 federații sportive au ridicat nivelul expoziției, numărul și calitatea exponatelor transformând-o în cea mai importantă expoziție temporară cu tematică sportivă din România, realizată până în prezent; forța echipei care a muncit la finalizarea expoziției și calitatea parteneriatelor ne-au făcut puternici și dornici să continuăm valorizarea muzeală a istoriei sportului românesc, răsplata cea mai frumoasă fiind recunoștința vizitatorilor”. 


Andreea Dănescu, președinte Asociația ESCU, București: 

,,Suntem onorați de invitația primită din partea Muzeului Județean de Istorie Brașov de a continua și dezvolta practic experiența expoziției-eveniment pe care am avut bucuria să o organizăm în luna aprilie, intitulată „România la Jocurile Olimpice”, venind în anticiparea competiției mondiale care va avea loc la Tokyo în această vară. Iată că expoziția ,,a prins aripi” și va spune povestea generațiilor de aur și a momentelor de glorie ale marilor campioni ai României, participanți la Jocurile Olimpice, dar și la campionatele mondiale și europene de-a lungul istoriei. Cu siguranță vizitatorii de toate vârstele vor avea o șansă unică de a descoperi un regal expozițional fascinant prin echipamente de competiție și de antrenament originale, trofee și medalii, precum și numeroase obiecte de colecție și de memorabilia care acoperă mare parte din sporturile la care România a obținut performanțe remarcabile. Expoziția va oferi și o vedere panoramică asupra culturii de popularizare a activității sportive, dar mai ales asupra palmaresului și a legendelor din spatele marilor sportivi de care a avut și are parte țara noastră.”


Claudia Nicolae, director general AGERPRES: 

,,Este datoria noastră, pe care ne-o împlinim cu mare mândrie, să promovăm, ori de câte ori avem posibilitatea, valorile României și marii sportivi ai țării. Agenția Națională de Presă AGERPRES are o bogată arhivă fotografică precum și numeroase imagini de actualitate regăsite în fluxul foto, ele reprezentând dovezi istorice, martori ai unor evenimente memorabile și, adesea, opere de artă. 

Ne face o deosebită plăcere ca împreună cu partenerii noștri, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, să valorificăm aceste imagini și să reamintim publicului larg performanțele pe care sportivii români le-au realizat de-a lungul timpului. «Mai repede, mai sus, mai puternic» este un îndemn în care și noi credem, sperând cu tărie că România va face lucruri mărețe și în viitor!"

  

Valentina Mălîia, director ,,Muzeul Sportului”, București: 

,,Într-o clădire plină de istorie precum este Casa Sfatului, vizitatorii au șansa să cunoască momentele unice, încărcate de muncă și emoții pe care marii sportivi ai României le-au realizat.

De la cărțile de acreditare la cea mai râvnită medalie, intenția noastră se centrează pe faptul ca vizitatorul să simtă chiar în an olimpic sentimentele de mândrie, de bucurie dar și să conștientizeze faptul că sportul face parte din identitatea noastră și importanța patrimoniului muzeal. Credem că  transmiterea motto-ului olimpic, inspirația și motivația acestuia printr-un eveniment cultural de calitate vor avea un impact optimist asupra tuturor”.

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: