Asociația ESCU prezintă un secol de „Povești de Iubire”, în cadrul unei expoziții-eveniment la Mega Mall
Muzeul Publicitatii

 

București – În luna lui Cupidon, Mega Mall, în parteneriat cu Asociația ESCU, îi invită pe bucureșteni să descopere cele mai seducătoare și romantice povești și dovezi de iubire din România ultimilor 100 de ani. Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 de limbi din toată lumea. Accesul este gratuit, iar purtarea măștii de protecție și respectarea măsurilor de distanțare fizică sunt obligatorii.

De la tradiționalul Dragobete până la internaționalul Valentine’s Day, de la cochetăria Bucureștiului din Belle Époque până la emanciparea feminității din perioada  interbelică, sute de simboluri, mărturii și obiecte de memorabilia aparținând îndrăgostiților reflectă puterea și fascinația pe carele emană iubirea indiferent de epocă. Printre temele explorate în cadrul expoziției se numără: tabuurile, poveștile de iubire trăite de artistocrați și artiști români, statutul femeii, rolul vestimentației ca simbol al senzualității sau al purității, gesturile îndrăgostiților, descântecele etc. 


Obiectele-mărturie ale poveștilor de iubire fac parte din colecții private (Florian Ciobanu – Reclame Vechi Românești, Iulia Gorneanu, Asociația Muzeul Jucăriilor etc.)., iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere, într-un decor jucăuș, vederi retro, scrisori vechi și chiar produse cosmetice. Nu vor lipsi nici reclamele care promiteau secretul dragostei veșnice, reviste și ziare ale vremii care discutau despre obiceiurile iubirii și ale căsniciei și chiar glume erotice prezente în caricaturi și satiră. Acestora li se adaugă partituri de cântece amoroase, simboluri și cadouri, versuri din poezii, anunțuri matrimoniale, moda interbelică de promenadă pentru cupluri, dar și cea din zona rurală, precum și poveștile cuplurilor celebre din istoria României.  


Această expoziție ne va pune în perspectivă chiar felul în care ne putem raporta la aceste reprezentări ale tematicii dragostei la noi în țară, prin obiecte care evocă amintiri, sentimente, dar și idei contradictorii despre Ars Amandi, cu tot ce implică acest lucru: jocul seducției, căsnicia și evenimentele majore din viața unui cuplu. Dincolo de constrângerile ideologice din fiecare epocă, dragostea romantică a fost mereu prezentă. În articole, în versuri, în proză, în scrisori, în cronici, în anunțuri de mica publicitate, în caricaturi, ilustrații, la radio sau, mai târziu, pe micile ecrane. Paginile ziarelor au fost mereu presărate cu dragoste și romantism, cu flirturi, fantezii, cu scandaluri, dar și cu mesaje care erau cumva îndreptate împotriva libertinajului. Felul în care a evoluat societatea se reflectă și în felul prin care a fost tratată dragostea per ansamblu.  


Pentru că am intrat oficial în luna iubirii, pe cei care caută poveștile cu prinți și prințese peste hotare, îi rugăm să se uite mai aproape de casă, unde palatele și casele din București și din împrejurimi adăpostesc tot atâtea mistere și istorioare amoroase demne de știut, iar o bună parte le vor putea chiar descoperi în cadrul expoziției “Povești de iubire Made in RO”, între 12-28 februarie, în exclusivitate la Mega Mall. 


Asociația ESCU va scoate la lumină cele mai seducătoare și romantice povești și dovezi de iubire de tot felul, ascunse în vremurile trecute ale României, și care au aparținut unor personalități politice, scriitori, artiști sau pur și simplu unor oameni obișnuiți, dar care au trăit în timpuri extraordinare. 


Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul www.megamallbucuresti.ro sau pe pagina de Facebook Mega Mall, precum și pe paginile Asociației ESCU - www.asociatiaescu.ro și Facebook Muzeul Publicității și Brandurilor Românești. 


Credit foto: Valentin Micu

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: