București – În luna lui Cupidon, Mega Mall, în parteneriat cu Asociația ESCU, îi invită pe bucureșteni să descopere cele mai seducătoare și romantice povești și dovezi de iubire din România ultimilor 100 de ani. Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 de limbi din toată lumea. Accesul este gratuit, iar purtarea măștii de protecție și respectarea măsurilor de distanțare fizică sunt obligatorii.
De la tradiționalul Dragobete până la internaționalul Valentine’s Day, de la cochetăria Bucureștiului din Belle Époque până la emanciparea feminității din perioada interbelică, sute de simboluri, mărturii și obiecte de memorabilia aparținând îndrăgostiților reflectă puterea și fascinația pe carele emană iubirea indiferent de epocă. Printre temele explorate în cadrul expoziției se numără: tabuurile, poveștile de iubire trăite de artistocrați și artiști români, statutul femeii, rolul vestimentației ca simbol al senzualității sau al purității, gesturile îndrăgostiților, descântecele etc.
Obiectele-mărturie ale poveștilor de iubire fac parte din colecții private (Florian Ciobanu – Reclame Vechi Românești, Iulia Gorneanu, Asociația Muzeul Jucăriilor etc.)., iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere, într-un decor jucăuș, vederi retro, scrisori vechi și chiar produse cosmetice. Nu vor lipsi nici reclamele care promiteau secretul dragostei veșnice, reviste și ziare ale vremii care discutau despre obiceiurile iubirii și ale căsniciei și chiar glume erotice prezente în caricaturi și satiră. Acestora li se adaugă partituri de cântece amoroase, simboluri și cadouri, versuri din poezii, anunțuri matrimoniale, moda interbelică de promenadă pentru cupluri, dar și cea din zona rurală, precum și poveștile cuplurilor celebre din istoria României.
Această expoziție ne va pune în perspectivă chiar felul în care ne putem raporta la aceste reprezentări ale tematicii dragostei la noi în țară, prin obiecte care evocă amintiri, sentimente, dar și idei contradictorii despre Ars Amandi, cu tot ce implică acest lucru: jocul seducției, căsnicia și evenimentele majore din viața unui cuplu. Dincolo de constrângerile ideologice din fiecare epocă, dragostea romantică a fost mereu prezentă. În articole, în versuri, în proză, în scrisori, în cronici, în anunțuri de mica publicitate, în caricaturi, ilustrații, la radio sau, mai târziu, pe micile ecrane. Paginile ziarelor au fost mereu presărate cu dragoste și romantism, cu flirturi, fantezii, cu scandaluri, dar și cu mesaje care erau cumva îndreptate împotriva libertinajului. Felul în care a evoluat societatea se reflectă și în felul prin care a fost tratată dragostea per ansamblu.
Pentru că am intrat oficial în luna iubirii, pe cei care caută poveștile cu prinți și prințese peste hotare, îi rugăm să se uite mai aproape de casă, unde palatele și casele din București și din împrejurimi adăpostesc tot atâtea mistere și istorioare amoroase demne de știut, iar o bună parte le vor putea chiar descoperi în cadrul expoziției “Povești de iubire Made in RO”, între 12-28 februarie, în exclusivitate la Mega Mall.
Asociația ESCU va scoate la lumină cele mai seducătoare și romantice povești și dovezi de iubire de tot felul, ascunse în vremurile trecute ale României, și care au aparținut unor personalități politice, scriitori, artiști sau pur și simplu unor oameni obișnuiți, dar care au trăit în timpuri extraordinare.
Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul www.megamallbucuresti.ro sau pe pagina de Facebook Mega Mall, precum și pe paginile Asociației ESCU - www.asociatiaescu.ro și Facebook Muzeul Publicității și Brandurilor Românești.
Credit foto: Valentin Micu
Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești




