O vorbă despre reclamele din perioada antebelică
Florin Dumitrescu

„Dumneavoastră” cum vă plac reclamele vechi?

Ne plac machetele din colecția Reclame Vechi Românești, unele dintre care conțin chiar capodopere de lucrătură grafică. Le admirăm expuse la MADE IN RO – Muzeul Publicității și Brandurilor Românești și online pe pagina colecției Florian Ciobanu. 

Reclamele din perioada ante- și interbelică, anterioară regimului comunist, ne spun multe despre o societate modernă, deopotrivă dinamică și stabilă; cosmopolită și totuși destul de tradițională în autohtonismul ei. Oamenii aceia sofisticați ai erei industriale aveau tabieturi și valori care, în parte făceau ecou epocii boierilor și traiului patriarhal. În superbele machete din catalogul magazinului La Peștele de Mare cu Vulturul în Gheare, adresarea se face, în principal, unor doamne cu educație și statut social înalte, care au cel puțin o servitoare („fată în casă”). Bărbații poartă costum și, dacă sunt în oraș, neapărat pălărie.

În general, reclamele din presa tipărită se adresează unei minorități urbane alfabetizate și înstărite. Este poate „caracterul aspirațional” al vremii, valabil și pentru celelalte categorii sociale, în plină emancipare. Diferența majoră dintre desfacerea „cu ridicata” de atunci și retailul de azi; dintre publicitatea de atunci și cea din ultimele decenii – constă în faptul că, în acele timpuri, ciclul producție-distribuție-vânzare nu avea anvergura și ritmul fluxurilor industrial-comercial-mediatice de azi. 

Eram o societate capitalistă, dar nu încă o societate de consum, cum aveam să devenim după ʼ89.
Chiar și așa, ante- și interbelicul sunt epoci ale boom-ului ubanistic. Să ne gândim numai la curba vertiginoasă a creșterii populației din București în această perioadă: 1912 - 341.000 de locuitori; 1930 - 639.000; pentru ca, în 1948, capitala să atingă un milion de locuitori. 

Regimul comunist va înteți procesul de industrializare, ceea ce va strămuta tot mai mulți români de la sat la oraș. Da, publicitatea „comunistă” va fi influențată de propagandă, va înfățișa o societate egalitară, „obștească”; dar va păstra ceva din vechea publicitate burgheză: adresarea curtenitoare, folosirea pronumelui de politețe și o anumită etică negustorească de modă veche, conform căreia „clientul e stăpân” (chiar și în comunism, da!).

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: