Scandia Sibiu se apropie de centenar
Florin Dumitrescu

DÎn 1922, mezelarul Josef Theil înființa în Sibiu fabrica de procsare a cărnii ulterior denumită Scandia. Câți dintre noi nu-și amintesc campania Scandia din 2012, celebrând primii 90 de ani, în care era evocată figura bonomă a fondatorului: „un sas dichisit, la costum, fumător de trabuc” (cum îl portretizează Raluca Feher, CAP, inițiatoarea campaniei), care lasă peste timp o „adevărată comoară”: arhiva de rețete, planuri de instalații și metode de preparare, tipice pentru acele „vremuri bune”, când încă se produceau „conserve fără conservanți”. 

De-a lungul deceniilor, fabrica „de salamă” (cum era denumită inițial, cu un termen vechi pentru mezeluri) se extinde, se modernizează și devine un reper al industriei alimentare românești. Și iată că producția se întoarce, după aproape un secol, la metodele „curate” precum bain marie, special pentru un sortiment de pateuri jubiliare, „fără E-uri, fără aditivi”. Compania Scandia Food deține azi un portofoliu de zece branduri din domeniul culinar-alimentar, printre care și Scandia Sibiu, pateul premium care i-a asigurat gloria în timp. 


Tradiție de preparare, tradiție de consum – brandul Scandia le îmbină pe amândouă și, în plus, le completează cu dimensiunea importanței comunitare. De-a lungul generațiilor, sibienii au dezvoltat o relaţie strânsă și durabilă cu fabrica: unii (mai ales cei din oraş) ca angajaţi direcţi; alţii – anume cei din satele Mărginimii – ca furnizori de materie primă animală, la fel de mult angrenaţi în fluxurile productive ale fabricii. Astfel, pateul Scandia Sibiu (sau Sibiu de la Scandia, cum era denumit cu niște ani în urmă) îmbină prestigiului manufacturierului local (Theil, cu a sa fabrică Scandia) cu faima „bunătățurilor” tradiționale ale crescătorilor de animale din Mărginimea Sibiului. 


Această din urmă fațetă a brandului a fost din plin comunicată, începând cu 2002, printr-o campanie plină de farmec mioritic, care ambienta savurarea pateului în decorul pastoral al unui sat sibian, cu tradiții bine păstrate, dacă nu chiar ritualizate, precum țesutul și confecționarea pălăriilor, ambele manuale.

Astfel, Sibiul își întărește faima de tărâm al preparatelor deopotrivă gustoase și sănătoase („curate”), de la micul producător cu clopul pe creștet până la marea fabrică Scandia, care deja se pregătește de centenar.

Credit foto: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu

                      Patrimoniu Sibiu.ro


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: