DÎn 1922, mezelarul Josef Theil înființa în Sibiu fabrica de procsare a cărnii ulterior denumită Scandia. Câți dintre noi nu-și amintesc campania Scandia din 2012, celebrând primii 90 de ani, în care era evocată figura bonomă a fondatorului: „un sas dichisit, la costum, fumător de trabuc” (cum îl portretizează Raluca Feher, CAP, inițiatoarea campaniei), care lasă peste timp o „adevărată comoară”: arhiva de rețete, planuri de instalații și metode de preparare, tipice pentru acele „vremuri bune”, când încă se produceau „conserve fără conservanți”.
De-a lungul deceniilor, fabrica „de salamă” (cum era denumită inițial, cu un termen vechi pentru mezeluri) se extinde, se modernizează și devine un reper al industriei alimentare românești. Și iată că producția se întoarce, după aproape un secol, la metodele „curate” precum bain marie, special pentru un sortiment de pateuri jubiliare, „fără E-uri, fără aditivi”. Compania Scandia Food deține azi un portofoliu de zece branduri din domeniul culinar-alimentar, printre care și Scandia Sibiu, pateul premium care i-a asigurat gloria în timp.
Tradiție de preparare, tradiție de consum – brandul Scandia le îmbină pe amândouă și, în plus, le completează cu dimensiunea importanței comunitare. De-a lungul generațiilor, sibienii au dezvoltat o relaţie strânsă și durabilă cu fabrica: unii (mai ales cei din oraş) ca angajaţi direcţi; alţii – anume cei din satele Mărginimii – ca furnizori de materie primă animală, la fel de mult angrenaţi în fluxurile productive ale fabricii. Astfel, pateul Scandia Sibiu (sau Sibiu de la Scandia, cum era denumit cu niște ani în urmă) îmbină prestigiului manufacturierului local (Theil, cu a sa fabrică Scandia) cu faima „bunătățurilor” tradiționale ale crescătorilor de animale din Mărginimea Sibiului.
Această din urmă fațetă a brandului a fost din plin comunicată, începând cu 2002, printr-o campanie plină de farmec mioritic, care ambienta savurarea pateului în decorul pastoral al unui sat sibian, cu tradiții bine păstrate, dacă nu chiar ritualizate, precum țesutul și confecționarea pălăriilor, ambele manuale.
Astfel, Sibiul își întărește faima de tărâm al preparatelor deopotrivă gustoase și sănătoase („curate”), de la micul producător cu clopul pe creștet până la marea fabrică Scandia, care deja se pregătește de centenar.
Credit foto: Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu
Patrimoniu Sibiu.ro
Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești




