Dincolo de mărcile foarte populare din perioada comunistă, România a avut şi a pierdut în mod bizar şi o serie de branduri speciale, cu importanţă tehnologică majoră, cu care făcea furori pe piaţa mondială. Alături de acestea, au dispărut şi alte mărci regionale, foarte cunoscute şi apreciate în Moldova. Luaţi de valul tranziţiei, românii şi-au îngropat cu bună ştiinţă o serie de mărci care făcuseră carieră în comunism (unele avuseseră mare succes chiar şi înainte de acea perioadă). A fost o uriaşă operaţiunea de devalizarea a economiei, combinată cu privatizările fără discernământ, care au dus în primă instanță la o piață dominată de brandurile străine. Probabil că motoretele Mobra, ţigările Carpaţi, Mărășești, Snagov sau maşinile Aro și mașina de spălat Albalux și mașina de cusut Ileana ar fi putut supravieţui cu lejeritate ca branduri, chiar și pe o piață concurențială.
Alte exemple de astfel de branduri naționale dispărute sunt: INETOF, care produce elice de elicoptere la Galați, PAL- fabrica de chibrituri din Brăila, fabrica de produse electrocasnice la Cugir, săpunul Cheia, CFA Brăila – fabrica de fire și fibre sintetice, Piscicola Galați – fabrica de conserve, Favior Vidra Orăștie- fabrica de blănuri, Oltcit, Fabrica de detergenţi şi vopsele Apollo din Galați, berea Hațegana, coloşi precum Fortus, Tepro, Nicolina, Fabrica de Țigarete din cartierul Dacia, Fabrica de Ulei Unirea, Lactis, Fabrica de Bere, Avicola SA sau Terom, companii de stat care au fost ruinate, după 1990, prin privatizări defectuoase sau pur și simplu prin administrări care au lăsat de dorit.
Un alt exemplu ilustrativ este brandul național PECO, fiecare oraş ajunsese să aibă cel puţin o benzinărie PECO, iar în acestea se vindeau “benzine” premium cu plumb şi diesel, dar şi o gamă variată de uleiuri auto. Până în 1989, deşi nu se ştie numărul benzinăriilor cu exactitate, se estimează că erau în România peste 580 de benzinării PECO. În 1991 ia naştere Petrom care, în decurs de câţiva ani, duce la dispariţia companiilor de stat Rafirom, Petrotrans şi PECO. Staţiile PECO dispar de tot şi se transforma în staţii Petrom, iar toate produsele, care până atunci erau comercializate sub acest nume, se transforma în produse Petrom. În 2004, OMV cumpăra această companie şi reorganizează toată producţia şi distribuţia de produse petroliere. *
Credit Fotografii:
Reclame Vechi Românești 1840-1995 // Florian Ciobanu
* Bibliografie extrase articol:
- Marian Petcu, Istoria jurnalismului și a publicității în România, Polirom, Iași, 2007
- Marian Petcu, O istorie ilustrată a publicității românești, Editura Tritonic, București, 2002.
Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești




